subsidie famiie huismh

  • liesbeth

    Graag wil ik weten of er subsidies bestaan als je met je hele familie een gezamelijk huis wil bouwen. Dit betreft dan mantelzorg voor een gehandicapt kind en een bejaarde moeder. Het zou gaan om een gedeelde voordeur en keuken, daarnaast voor ieder gezin een aparte woonruimte.

  • M. van Dijk, Arcade Advies

    Geachte liesbeth,

    Over het algemeen zijn deze activiteiten enkel subisidieabel voor verenigingen of stichtingen, waarbij wordt gericht op grotere aantalen bewoners. Ik denk dat u het beste kan aankloppen bij het CIZ (www.ciz.nl).

    Met vriendelijke groet,

    Mark van Dijk

    Arcade Advies BV, Oosterhout NB

    Via hun kunt u in aanmerking komen voor het volgende:

    Voor welke zorg komt u in aanmerking?

    Als u voor zorg in het kader van de AWBZ in aanmerking wilt komen, dan moet u daarvoor een aanvraag indienen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ bepaalt aan de hand van een onderzoek naar uw persoonlijke omstandigheden welke zorg voor u het meest in aanmerking komt. Zonodig komt een medewerker van het CIZ daarvoor ook bij u thuis.

    Uw dichtstbijzijnde CIZ-regiobureau vindt u op de CIZ-website.

    Binnen 6 weken nadat u uw aanvraag heeft ingediend, ontvangt u van het CIZ een zogenaamd indicatiebesluit. Daarin staat vermeld welke ‘zorgfunctie(s)’ voor u het meest geschikt is of zijn:

    Persoonlijke verzorging

    Bijvoorbeeld: helpen met douchen, wassen op bed, aankleden, scheren, huidverzorging, hulp bij de toiletgang, hulp bij eten en drinken

    Verpleging

    Bijvoorbeeld: wondverzorging, toedienen van medicijnen, geven van injecties, geven van sondevoeding, advies hoe om te gaan met ziekte, zelf leren injecteren

    Ondersteunende begeleiding

    Bijvoorbeeld: ondersteuning om de dag te structureren en om beter de regie te kunnen voeren over het eigen leven, dagverzorging of dagbesteding, hulp bij het leren zorgen voor het eigen huishouden, begeleid werken

    Activerende begeleiding

    Bijvoorbeeld: gesprekken om gedrag te veranderen of gedrag te leren hanteren bij gedragsproblemen of een psychische stoornis

    Behandeling

    Bijvoorbeeld: revalideren na een beroerte, behandeling door een psychiater bij depressiviteit

    Verblijf

    Bijvoorbeeld: als er een beschermende woonomgeving nodig is vanwege ernstige vergeetachtigheid of psychiatrische problematiek. Of als er continu toezicht nodig is. Of bij lichamelijke of verstandelijke beperkingen. Of omdat er zo veel zorg nodig is dat dit thuis niet meer allemaal is te regelen.

    De zorgfunctie ‘verblijf’ wordt altijd gecombineerd met één of meer andere zorgfuncties.

    Ook geeft het CIZ aan hoe lang de indicatie geldt, dus hoelang u die zorg mag ontvangen. Als u voor langere tijd die zorg nodig blijkt te hebben, dan moet u het CIZ opnieuw op een indicatie vragen vóórdat de huidige indicatie verloopt.

    Een indicatiebesluit is niet nodig voor:

    behandeling van een psychiatrische aandoening; en

    verblijf in combinatie met psychiatrische behandeling voor korter dan een jaar.

    Hiervoor heeft u alleen een verwijzing van uw huisarts nodig.

    Mocht u in het laatste geval onverhoopt langer moeten verblijven, dan is na dat jaar wèl een indicatiebesluit van het CIZ nodig.

    Kinderen en jeugdigen tot 18 jaar kunnen zich voor activerende begeleiding, ondersteunende begeleiding en behandeling ook wenden tot het Bureau Jeugdzorg.