Mevrouw, mijnheer,
Binnenkort ga ik als vrijwilliger naar Kenia. We doen dat in een team van vier mensen. De bedoeling is dat we mee gaan werken aan het bouwen van een waterdam. Meer hierover vindt u in de bijlage. De organisatie die de bouw organiseert en financiert is Ex-change. Zij hebben als doelstelling om de kennis van hier over te dragen naar Kenia. Tegelijkertijd kunnen de verschillende culturen met elkaar in aanraking komen waardoor er wederzijds geleerd kan worden.(Meer over de doelstellingen en werkwijze van Ex-change vind u op www.Ex-change.nl).
Door het realiseren van dammen, wordt het water dat maar twee maal per jaar gedurende twee weken valt, vastgehouden in de bodem. Behalve dat het water beschikbaar is voor de bevolking, stijgt ook het grondwaterpeil, waardoor landbouw mogelijk is. Door de landbouw kan de volksgezondheid verbeterd worden (meer diversiteit) , er kan handel ontstaan, waardoor ook de economische positie van de Kenianen verbetert. Doordat er langer water beschikbaar is (wat van een betere kwaliteit is) kunnen er het hele jaar door stenen worden gemaakt. Daardoor is betere behuizing mogelijk. Naast een waterdam werken we ook aan waterputten en sanitaire voorzieningen.
Van de studenten wordt ook een financiele bijdrage gevraagd. Per team moet 5.000 euro worden bijeengebracht en daar hebben wij u hulp voor nodig. Kunt u ons alstublieft helpen? Natuurlijk ben ik bereikbaar om een en ander toe te lichten (06-10632453)
Bij voorbaat onze hartelijke dank.
Met vriendelijke groet,
Joost Stolwijk.
Bijlage: info project
Datum: april 2004
Betreft: Waterdamproject Kenia
Beste lezer,
Wij, twee studenten van ROC Leiden vormen samen met twee studenten van de Hogeschool Amsterdam een team dat in mei aanstaande voor een periode van 3 maanden naar Kitui in Kenia gaat. Daar werken we samen met de lokale dorpsgemeenschap aan de realisatie van waterdammen. Wij zijn het 3e team dat vanuit het ROC Leiden deelneemt aan deze kennisoverdracht projecten in ontwikkelingslanden.
?Sandstorage dam?
?Water is leven?. En dat geldt zeker voor de bevolking van Kenia. Een land in het oosten van Afrika, rond de evenaar. Kenia kent per jaar maar twee regenperiodes, één in het voorjaar en één in het najaar. De bevolking beschikt nog niet over de mogelijkheid dit water vast te houden en kan dus maar een maand van dit water gebruik maken. De rest van de periode moeten ze water halen op plaatsen waar het wel blijft staan. Dit is een reis van 8 uur die te voet moet worden afgelegd.
Om het probleem van het watertekort op te lossen is men begonnen met het bouwen van sandstorage dammen. Wij gaan nu de bevolking helpen met het bouwen van zo?n dam. Het voordeel van zo?n dam is dat het water, dat in de regenperiode uit de bergen naar beneden komt stromen tegengehouden wordt door de dam. Tegelijk met het regenwater komt er ook zand naar beneden, dat achter de dam blijft liggen. Als de regenperiode voorbij is, zakt het water in het zand. Met behulp van een waterpomp heeft de bevolking nu veel langer beschikking over water. Het zand fungeert als filter. Na iedere regenperiode wordt de zandplaat dikker. Door de dam ieder jaar op te hogen, kan de watervoorraad ook steeds groter worden.
Voordelen van de dam
Het water is vele malen schoner dan het water uit rivieren, hetgeen de volksgezondheid ten goede zal komen. Het grondwaterpeil rondom de dam zal stijgen, waardoor de omgeving groener wordt en land- en tuinbouw mogelijk zal worden. Ook zal er zo een hoop tijd bespaard worden omdat men geen dagreizen meer nodig heeft om aan de primaire levensbehoefte ?water? te komen.
Samenwerkingsverband
Stichting ?Ex-change? is een onafhankelijke stichting die een structurele bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van beroepsonderwijs in ontwikkelingslanden. Op een praktische manier wordt er kennis overgedragen. Door het leven te leven zoals Kenianen doen maken we kennis met hun cultuur. Er wordt gewerkt aan de verbetering van verscheidene basisvoorzieningen in onder andere de landbouw, de gezondheidszorg, de techniek en de administratie. Naast waterbouw worden vanaf 2004 projecten uitgevoerd op landbouw, pompentechniek, gezondheidszorg, bouw, ICT en media.
Stichting SaSol uit Kenia is een stichting die de plaatselijke bevolking helpt bij de verbetering van de watervoorziening door de bouw van dammen. Zij zorgt tijdens de stage voor supervisie op de bouwplaats en voor andere omstandigheden die zorgdragen voor het welslagen van de projecten. Door dorpen te voorzien van waterdammen ligt het water onder handbereik. Daarmee is de eerste stap gezet naar allerlei ontwikkelingen op gebied van landbouw, baksteen productie voor woningbouw en het verbeteren van de algehele gezondheid.
Elke Nederlandse student krijgt een student uit het betrokken gebied toegewezen om hiermee samen te werken en kennis over te brengen. Verder worden leeftijdsgenoten uit de lokale gemeenschap toegevoegd aan het gehele team. De dorpelingen, zowel man als vrouw, verplichten zich om aan de projecten mee te werken.
Kostenindicaties Stage projecten Kenia
Uitgaven Ex-change in Kenia 2004
Verdeeld over 5 teams draagt Ex-change ? 7.000 per team bij aan het project. Het totale bedrag wordt mogelijk gemaakt met inzamelacties op scholen en door studenten, aangevuld met verdubbelingsgelden en algemene fondsenwerving en sponsoracties door Ex-change.
Begroting Ex-change
Vijf sandstorage dammen van elk 7.000 Euro 35.000,-
Lokale kennisopbouw en begeleiding 7.200,-
Lokale opvang en diensten 2.700,-
44.900,-
Inzamelacties per stageteam
Met ondersteuning van Ex-change en de betrokken onderwijsinstellingen zorgt ieder stageteam voor een inzamelingsactie tijdens de voorbereiding en in de afrondingsfase. Er dient minimaal 5000 Euro per team binnengehaald te worden. Dit is een verplichting op basis van motivatie voor deelname en is vastgelegd in een deelnameverklaring. En hier vragen wij uw steun bij.
Buiten de gelden die Ex-change bijdraagt in het project, wordt van iedere student ook een eigen bijdrage verwacht die door de vereniging Ex-change geschat wordt op ? 2250,-. Hierin zijn de kosten begrepen voor vaccinaties en malaria medicijnen ( ? 400,-), vliegreis en luchthavenbelasting ( ? 750,-), verzekeringen (ziektekosten, reis- en ongevallenverzekering, annuleringsverzekering etc.) kost en inwoning tegen lokale tarieven en vervoer ter plaatse voor de duur van de bouw van de dam. De bouwmaterialen en arbeidskosten worden gedragen door de eerder genoemde stichtingen. De studenten ontvangen geen stagevergoeding.
Om het project te kunnen bekostigen hebben we uw steun hard nodig. Ex-change is een artikel 24 instelling. Dit betekent dat u elk bedrag dat u aan Ex-change schenkt als gift kunt aftrekken van de belasting. Een vliegticket kan ook als gift worden beschouwd. Als u aan ons uw e-mailadres bekend maakt, zullen wij u als tegenprestatie vanuit Kenia op de hoogte houden van de vorderingen in het waterdamproject. Elke ingezamelde euro wordt voor 100 procent besteed aan de doelstelling en komt dus ten goede aan de bevolking in ontwikkelingslanden. Vooral aan de lokale watervoorziening en ook voor kennis en vaardigheden van de lokale bevolking en Nederlandse studenten.
U kunt uw donatie overmaken op:
Postbank rekeningnummer: 4592168 t.n.v. J.C.M. Hanselaar, Leiden
Onder vermelding van ?Waterdamproject Kenia- ROC Leiden?
Algemene informatie over de waterdamprojecten in Kenia
Informatie over het project en de organisatie is te vinden op de website www.ex-change.nl of telefonisch op nummer 035-7504343. Ook kunt u bellen met de projectleider van het waterdam project de heer Henk Haring, mobiel 06-53795914 of e-mailen naar henk.haring@ex-change.nl
Onze hartelijke dank voor uw bijdrage, namens de bevolking van Kenia,
ROC Leiden Joost Stolwijk
Rob Hoogervorst
Hogeschool Amsterdam Ruben den Drijver
André de Moor