Goede subsidieadviseurs zijn inderdaad duur: het zijn immers gespecialiseerde adviseurs. De suggestie van Rendeuro dat het gratis kan, is onjuist. Juist dit soort berichten maken de markt nu zo ondoorzichtig. Hier hebben ze blijkbaar belang bij.
Er zijn subsidieadviseurs die op basis van ‘ no cure, no pay’ werken. Het gangbare tarief is 15% van de opgehaalde subsidie. In plaats van 100% krijg je dus 85%. Sommige no cure, no pay adviseurs willen daarnaast een vaste vergoeding ontvangen, maar dit is bij een aantal niet standaard.
Als je een no cure no pay adviseur hebt die je ‘ het vel over de neus’ trekt (bv. 20%, een vaste vergoeding vooraf, betaalde subsidiescans, etc.) dan moet je jezelf goed afvragen of je project groot genoeg is voor een aanvraag (dus dat de werkzaamheden opwegen tegen het resultaat) of dat je project misschien niet subsidiegevoelig is. Als het hier niet aan ligt, heb je gewoon een dure adviseur.
De adviseur zal (afhankelijk van zijn expertise/marktpositie en grootte van het project) een tarief berekenen voor zijn uren, grofweg van EUR 100 tot EUR 200 per uur. Als er een no cure, no pay afspraak wordt gemaakt, moet naast het bedrag ook een risicopremie worden betaald.
Het is altijd goed om voordat je met een adviseur gaat praten eerst goed te orienteren, ook ten aanzien van de tarieven. Ga niet alleen op zoek naar een goedkope adviseur (goedkoop betekent helaas vaak slecht, maar duur betekent overigens niet altijd goed!). Bespreek ook heel goed wat de adviseur er allemaal voor doet: moet je zelf schrijven, wordt je ook geholpen nadat de subsidie is gelukt (bv met declaraties), etc. Mijn ervaring is dat je beter kunt onderhandelen over de prestatie die geleverd moet worden, dan het tarief: hiermee kan je veel meer ‘verdienen’!
Succes!
Vectrix.nl.
Michel