Kosten

  • A. van Vuren

    Ik zie dat op dit prikbord een aantal subsidieadviseurs vragen beantwoorden.

    Nu ben ik weleens benieuwd hoe je moet betalen voor de verleende diensten.

    Moet je betalen op basis van een uurloon of op basis van de subsidie die je ontvangst? Wat is de manier van berekenen?

    En hoe weet ik vantevoren welke subsidieadviseur heel goed is?

    Ik hoop op een antwoord.

    Groeten Arjen

  • drs. W.F. de Winter

    Geachte heer van Vuren,

    Het merendeel van de subsidie adviesbureaus werkt op een no-cure no-pay basis, met een fee van tussen de 10-25% van het bedrag dat er aan subsidie ontvangen wordt. Tevens zijn er verschillende bureaus die een vergoeding vragen voor het uitvoeren van een onderzoek naar de subsidiemogelijkheden van het bedrijf.

    Wij, Nouveau Route, zijn een nieuw bedrijf dat een compleet pakket aan diensten aan een bedrijf wil leveren, onze werkzaamheden zijn naast subsidieadvies ook het verwerken van uw (subsidie) administratie, dataverwerking, en projectbeheer.

    Op uw vraag hoe u kan weten of een bureau goed is zijn er een paar criteria:

    * U kunt navraag verrichten bij referenties;

    * Er is een branche vereniging (NVAS), hoewel deze niet een controlerende organisatie is kunt u wel informatie inwinnen over een bureau (wij zijn overens (nog) niet aangesloten, aangezien we recent zijn opgestart;

    * In een eerste gesprek met een medewerker van een bureau kun u waarschijnlijk toch redelijk snel een inschatting maken van de expertise van het bureau.

    Indien u vragen of opmerkingen heeft dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

    Hopend u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd, verblijft,

    met vriendelijke groet,

    drs. W.F. de Winter

    Nouveau Route

    0493-320654

  • mr Onno van der Kuip

    Geachte Arjen van Vuren,

    Bedrijven die subsidieadviseurs in dienst hebben krijgen als volgt hun te verlenen of verleende diensten vergoed:

    a) op basis van uurtarief. Dit tarief varieert per bedrijf en per soort activiteit;

    afrekening vindt plaats op basis van ofwel voorschotfacturering, ofwel achteraf facturering op basis van een (al dan niet vooraf goed te keuren door de klant) urendeclaratie en een overzicht van werkzaamheden; vooraf wordt een indicatie van de kosten gemaakt en worden er afspraken gemaakt over de frequentie van factureren. Ook kunnen de kosten zijn gemaximeerd op een bedrag (aanneemsom: uren x tarief tot maximaal bedrag X).

    b) op basis van een fee die wordt uitgedrukt in een percentage van het toegekende subsidiebedrag of het achteraf vastgestelde subsidiebedrag; vaak met een basistarief of een andere wijze van bevoorschotting.

    Deze verlate facturering wordt vaak NO CURE NO PAY genoemd: klant hoeft pas te betaling als subsidie wordt toegekend cq als subsidie wordt uitbetaald. Hierbij is het van belang te weten welke activiteiten onder de opdracht vallen: alleen de aanvraag of ook de begeleiding van het project tijdens de rit en na afloop (inclusief assistentie bij externe controle op het project door de subsidieverstrekkende overheid).

    c) een kombinatie van uurtarief en een fee op basis van het subsidiebedrag.

    Om vooraf te weten te komen welke subsidieadviseur dan wel welk bedrijf dat subsidieadvies als activiteit heeft, HEEL GOED is, beveel ik u aan referenties te vragen: “wie hebben jullie als klanten, wat voor subsidieprojecten begeleiden jullie?”. Het is afhankelijk van de subsidievraag welk bureau heel goed is. Elk bureau heeft immers zijn eigen specialisaties en wijze van omgang met prospects en klanten. Het bekijken van de bureauspagina's op de website geeft een overzicht van de bureaus, waarvan een of meerdere adviseurs lid zijn van deze beroepsorganisatie van individuele adviseurs.

    Vanuit relatienetwerken krijgt u de beste antwoorden: zo wordt de klanttevredenheid gemeten zonder dat de adviseurs er weet van hebben. Enkele adviesbureaus hebben een kwaliteitborgingsysteem dat zij jaarlijks extern laten auditen voor ISO-9000 standaard.

    Kamers van Koophandel hebben op de afdeling handelsvoorlichting doorgaans een lijst met bureaus naar wie zij met subsidievragen doorverwijzen. Soms vinden bij deze Kamers subsidiespreekuren plaats, uitgevoerd door enkele van deze bureaus. Mijn bureau participeert bijvoorbeeld in de spreekuren bij de Kamer van Koophandel in Meppel. Ikzelf ben al jaren lid van de NVAS.

    Met vriendelijke groet,

    mr Onno van der Kuip

  • Bert Stegehuis

    Beste Arjen,

    Wat ik aanvullend kan opmerken en uit eigen ervaring hier weergeef is het volgende.

    Zaken doen met een bureau welke afrekent op basis van de ingediende subsidie (beschikking) is nadelig voor jou als klant. Het bureau heeft dan namelijk belang bij een hoog bedrag. Dus wordt er ruimschoots ingediend. Je loopt het risico dat dit tijdens de rit niet realistisch blijkt, met als gevolg dat de subsidie-adviseur bij aanvang wel zijn geld heeft verdiend en jij aan het eind niks of er zelfs op toe moet leggen !.

    Dit kan niet de bedoeling zijn. Daarom hanteer ik een no cure no pay berekening achteraf. Een van de sterke punten hiervan is dat de subsidie-adviseur tot het eind toe goed moet begeleiden, anders beurt hij (en de klant) niks.

    Hierbij hanteer ik 25 % van de opbrengst. Ik kan hierbij zaken doen met klanten die als volgt redeneren; zonder de inzet van de subsidie-tijger Rendeuro had ik niks gehad, nu heb ik tenminste 75 %.

    Wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op.

    Onze website is

    Met vriendelijke groet,

    Bert Stegehuis

    Uw subsidie-tijger !