Re-integratie en preventie

  • Jan de Bie

    Re-integratie:

    ***************Terug naar het bedrijf vanuit een arbeidsongeschiktheidsituatie.

    Wordt daarvoor tegenwoordig subsidie verleend en zo ja hoe gaat dat in zijn werk?

    PREVENTIE (Wet Poortwachter)

    En in hoeverre wordt subsidie verstrekt om te voorkomen dat personeel in de wao terechtkomt? Het is toch vanaf 1-4-2002 (de wet poortwachter) een verplichting (met dossiervorming) voor de werkgever om dit zoveel mogelijk te voorkomen op straffe van het doorbetalen van loon?

    Ik kan me voorstellen dat het preventief bezig zijn een hele omslag kan zijn voor sommige bedrijven (wat ook veel kosten met zich mee kan brengen)

    En om nu te prikkelen dat werkgevers dit doen en beter met hun personeel omgaan en de juiste omstandigheden creeren die een beter werkklimaat met zich meebrengen een subsidieregeling een goede stimulans is.

    Wordt daarvoor ook subsdie gegeven en zo ja HOEVEEL?????

  • mr Onno van der Kuip

    Beste Jan de Bie,

    Voor de poort staat inderdaad de Wet Poortwachter. Er worden meer wettelijke verantwoordelijkheden bij werkgevers neergelegd. Extra inspanningen zijn dus wettelijk verplicht en worden dus niet met subsidie gestimuleerd. In sommige gevallen zijn exta inspanningen aan te merken als scholing, zodat de fiscale scholingssubsidies (Scholingsaftrek voor bedrijven, Wet vermindering afdracht Scholing Non-Profit voor non-profitorganisaties) van toepassing zijn.

    Voor het in dienst nemen van een arbeidsongeschikte geldt nog steeds de subsidie vanuit de wet REA (Reïntegratie Arbeidsongeschikten). Keuze bestaat uit een standaardregeling met een subsidie verspreid over drie jaar of een pakket op maat (als de werkelijke reïntegratiekosten van de werkgever hoger liggen). De uitvoeringsorganisatie verstrekt de gelden op basis van een aanvraag. Aanvraagformulieren zijn verkrijgbaar bij de uitvoeringsorganisatie.

    Naast de formulieren dienen enkele bijlagen te worden meegezonden. Maak altijd een kopie van alle te verzenden materiaal.

    Los hiervan speelt het probleem van de PEMBA (eerste probleemgevallen - faillissementdreiging - doen zich dit jaar voor) en de actuele discussie over de invoering van een nieuwe arbeidsongeschiktheidswet (WAO).

    Met vriendelijke groet,

    mr Onno van der Kuip