Beste Jan de Bie,
Subsidieadviseurs hebben een T-shaped profiel: ze zijn generalist door veel subsidiemogelijkheden te herkennen in een vraagstelling en ze zijn specialist in het begeleiden van het totale proces: ideeënfase, projectplan, aanvraag, inrichten projectadministratie, voortgangsrapportages, bevoorschotting, eindrapportages, vaststelling en externe controle. Elk bureau heeft zijn ervaring. Subsidieregelingen zijn er in gradaties: met een onbeperkte looptijd, met een beperkte looptijd, met een doorlopende indieningsmogelijkheid, met indieningstijdvakken, met of zonder een externe beoordeling en ranking (zgn tenderprocedures), kortom het specialisme zal liggen op bepaalde thema's. Bij Pessers is dit heel duidelijk. Rendeuro legt meer de nadruk op generalisme. Een ander legt de nadruk op bouwsubsidies. Weer een ander werkt alleen voor grote bedrijven of juist het midden- en kleinbedrijf (=98% van alle bedrijfsvestigingen…!) of gemeenten, woningcorporaties, en ga zo maar door. Er zijn bureaus met dunne balken in de T (smalle generalist), brede balken in de T (val vele markten thuis) en ook brede specialismen. Ervaring in de tijd is dan van groot belang.
Ons bureau bestaat uit zes adviseurs met verschillende achtergronden. Ik tracht de organisatie zo in te richten dat alle adviseurs een brede T-balk hebben en de diepte in gaan als specialist eerst smal en dan steeds breder totdat je een vierkantje overhoudt die we dan senior adviseur noemen. Ikzelf ben in 1984 voor het eerst betrokken geraakt met de materie van subsidies en ben al weer vanaf 1996 met mijn eigen adviesbureau actief. In grotere projecten werken wij samen met ingehuurde collega-bureaus en controller-bureaus, waarbij wij de regie van het project voeren. We wijzen ook door naar collega-bureaus als die meer ervaren zijn in bepaalde subsidies of sectoren (landbouw gaat naar Gibo subsidieadviseurs).
Wij kennen een bijzonder lange T-balk omdat wij zowel voor bedrijven als non-profit organisaties en particulieren werken. Zo organiseren wij energiesubsidies voor landelijke clusters van bedrijven in de supermarktenbranche, recreatiesector en de autogaragebranche. Voor gemeenten zijn wij actief op het gebied van het Innovatieprogramma Stedelijke Vernieuwing (IPSV). We doen veel bouwsubsidies voor scholen, bedrijven in diverse sectoren, hebben jarenlange ervaring met scholingssubsidies voor bedrijven (Europees Sociaal Fonds Doelstelling 2 en 5b).
Op onze website staan links de subsidiethema's, waarbinnen wij voor klanten subsidietrajecten van begin tot eind begeleiden.
Omdat wij tevens uitvoerder zijn van de MKB-Subsidielijn© krijgen wij bijzonder veel verschillende vragen uit verschillende sectoren: de kapper, het verpleeghuis, de fysiotherapeut, de industrieel ondernemer, de groothandel. Ook verzorg ikzelf samen met PNO Consultants en de subsidieafdelingen van Ernst & Young en Deloitte & Touche het Subsidiespreekuur van de Kamer van Koophandel te Meppel. Mijn credo is zorg voor een brede T-structuur en een breed specialisme en beperkt de breedte op de kwaliteit en kwantiteit van je eigen organisatie dan wel je netwerkorganisatie wanneer je met andere bedrijven samenwerkt.
Met vriendelijke groet,
mr Onno van der Kuip